Preko 13 000 medicinskih i zdravstvenih znanstvenika potpisuje Veliku Barringtonovu deklaraciju

Izvor:
https://nsjonline.com/article/2021/01/over-13000-medical-and-public-health-scientists-sign-on-to-great-barrington-declaration/

Autor:
Članak osoblja Sjevernog državnog časopisa, Vijesti, 8.siječnja 2021

student wearing a face mask DATOTEKA - Ova datoteka s fotografije od četvrtka, 1. listopada 2020., prikazuje učenika kako nosi masku za lice dok radi posao za svojim stolom u Osnovnoj školi Post Road u White Plainsu, NY Sindikati učitelja pozvani u srijedu, 6. siječnja 2021., za New York zatvara škole dok država preokreće politiku prelaska na daljinsko učenje u regijama koje dosegnu 9% pozitivnosti. (AP Photo / Mary Altaffer, datoteka)

VELIKI BARRINGTON, Massachusetts - Preko 13 000 znanstvenika i preko 39 000 zdravstvenih radnika potpisalo je fokusirani zaštitni dokument pod nazivom Velika Barringtonova deklaracija.

Trojica liječnika koji su napisali izjavu su: dr. Martin Kulldorff, profesor medicine sa Sveučilišta Harvard, biostatist i epidemiolog sa stručnošću u otkrivanju i praćenju izbijanja zaraznih bolesti i procjenama sigurnosti cjepiva; Dr. Sunetra Gupta, profesorica na Sveučilištu Oxford, epidemiologinja sa iskustvom u imunologiji, razvoju cjepiva i matematičkom modeliranju zaraznih bolesti; i dr. Jay Bhattacharya, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford, liječnik, epidemiolog, zdravstveni ekonomist i stručnjak za javnu zdravstvenu politiku s naglaskom na zarazne bolesti i ranjive populacije.

"Deklaracija je napisana iz globalne perspektive javnog zdravstva i humanitarne politike, s posebnom zabrinutošću zbog toga kako trenutne strategije COVID-19 prisiljavaju našu djecu, radničku klasu i siromašne da nose najveći teret", navodi se u stranici o deklaraciji. „Odgovor na pandemiju u mnogim zemljama svijeta, usredotočen na zaključavanje, traženje kontakata i izolaciju, ljudima nameće ogromne nepotrebne zdravstvene troškove. Dugoročno, to će dovesti do veće smrtnosti od COVID-a i non-COVID-a od usmjerenog plana zaštite na koji se pozivamo u Deklaraciji."

Dokument kritizira ono što naziva ogromnim nepotrebnim zdravstvenim troškovima zaključavanja, traženjem kontakata i izolacijom. Cilj usmjerene zaštite, prema deklaraciji, je minimizirati ukupnu smrtnost od COVID-19 i drugih bolesti uravnotežujući potrebu za zaštitom visoko rizičnih pojedinaca od COVID-19, istodobno smanjujući štetu koju su zaključavanja imala na drugim aspektima medicinska skrb i javno zdravstvo.

"Prepoznaje da se javno zdravstvo bavi zdravljem i dobrobiti stanovništva na širi način od puke kontrole infekcija", kažu autori.

U otvorenom pismu od 25. studenog Bhattacharya, Gupta i Kulldorff kažu da deklaracija "nije strategija imuniteta stada", već umjesto toga kažu da bi svi trebali poduzeti osnovne mjere predostrožnosti kako bi se izbjeglo širenje bolesti i da se nitko ne bi trebao namjerno izlagati COVID-u 19 infekcija.

Dalje kažu da je nula COVID nemoguća, a imunitet stada krajnja je točka bez obzira na zaključavanje ili fokusiranu zaštitu.

"Dugoročno zaključavanje dovest će do veće smrtnosti od COVID-a i ne-COVID-a od usmjerenog plana zaštite koji zahtijevamo u Deklaraciji", navodi se u dokumentu.